Her er de seks vindere af Bodum Design Award

Juryen har besluttet, at den samlede præmiesum i år skal deles ligeligt blandt de seks finalister.

Her er de individuelle kommentarer fra juryen til de seks vindere af Bodum Design Award 2012:
ZUN

Design: Asbjørn Maigaard Axelsen
ZUN bygger på en kendt, enkel og 100% miljørigtig madtilberedningsmetode: Kogning og bagning ved hjælp af solenergi. Forslaget er sympatisk i sit forsøg på at synliggøre mulighederne for at benytte alternativ energi, og gør samtidig op med forestillingen om, at madlavning skal foregå med mængder af vand og brug af energi i form af elektricitet eller gas.

Forslaget inspirerer til en mere miljømæssigt bevidst indgang til madlavning, naturligt nok lettest at praktisere i de solrige egne i verden. På vore breddegrader vil metoden bedst egne sig til barbecue og skov- og strandture midt på dagen. ZUN er let at håndtere for alle aldersgrupper og indbyder til kreative eksperimenter med forskellige typer af råvarer.

ZUN er et bæredygtigt og brugervenligt forslag, hvor forslagsstilleren har brugt meget tid på at undersøge, hvordan forslaget vil fungere i praksis.
Apron Band

Design: Anne Heinsvig og Camilla Hjerl
Apron Band kan tilpasses de forskellige arbejdsgange i køkkenet, forenkle og optime arbejdsgangene og dermed skabe større opmærksomhed om selve madlavningen.

Forklædet opdaterer og forbedrer det klassiske klapforklæde ved at forsyne det med et løst, fleksibelt bælte, som kan tilpasses den enkelte bruger. Til forklædet kan fastgøres viskestykke, grydelapper, diverse køkkenredskaber, mobiltelefon og andet, der er praktisk at have ved hånden under madlavningen.

Apron Band er fremstillet af et genanvendeligt syntetisk fiberstof, der er 100% nedbrydeligt. Forklædets dele er laserskåret i faste størrelser, hvilket betyder minimal spild af stof.

Forslaget er markant og klart tænkt og imødekommer kravet om simplicity og bæredygtighed.
Kitchen Scales

Design: Jonathan Ørnstrup, Thomas Langvad Jensen, Thomas Overgaard Jørgensen, Designpartners
Kitchen Scales er en køkkenvægt, hvor selve vægtens materiale – silikone – bliver brugt som vægt, og silikonens fleksibilitet udnyttet.

Den kuplede silikonetop fungerer både som vægtskål og vægt via det enkle princip, at råvarernes tyngde presser vægtens bløde silikonevæg et stykke ned. En enkel og minimalistisk konstruktion er brugt til at skabe en – for så hvidt vides – original type af køkkenvægt.

Kitchen Scales er et nytænkende og unikt produkt, som kan bruges af alle aldre. Både i design og funktion præsenterer forslaget simplicity: Ét materiale, én form, absolut sammenhæng mellem form og funktion og ikke mindst – enkelhed i brug. Kitchen Scales ER simplicity.

Juryen er dog ikke helt overbevist om, at vægten i praksis vil fungere optimalt. Det er bl.a. vigtigt, at råvarer kan hældes i og ud af vægten problemfrit. Funktionaliteten skal nu undersøges.

Hvis denne er i orden, har Kitchen Scales potentiale til at blive et nyt ikonisk produkt inden for dansk design.
Boks til cykelhjelm

Design: Anne Faurskov Hutcheson
Flere og flere bruger cykelhjelm og endnu flere ville gøre det, hvis de vidste hvor de skulle gøre af hjelmen, når de forlader cyklen.

Forslaget med en boks, monteret på cyklen, er et godt og relevant bud på en løsning af dette nye og reelle hverdagsproblem.

Boksen foreslås fremstillet i hård, gennemsigtig plast, fx fra genbrugte plastflasker, og hjelmen kan derfor efter endt brug selv genbruges. Gennemsigtigheden bevirker, at potentielle tyve hurtigt kan forsikre sig om, at der ikke er meget at hente ved at bryde boksen op.

Boksen har et venligt og imødekommende udtryk, som forstærkes af, at den kan individualiseres ved hjælp af forskellige fæstefunktioner i flere farver. Et enkelt og praktisk forslag, der vil løse mange cyklisters behov for at kunne efterlade cykelhjelmen sikkert på cyklen.
String

Design: Sara Harriet Pedersen
Forslaget udfordrer med sin enkelhed de konventionelle idéer om madlavning. String er en ny udgave af den klassiske køkkensnor til binding af kød, fisk, grøntsager og urter: Et silikonebånd med gribehuller, der enkelt lukkes om det ønskede emne.

Båndet har to forskellige længder, én for mindre emner med 15-25 cm i omkreds, én for større med 30-45 cm. Flere bånd kan føjes sammen til længere ’snore’ – der vil altid være mulighed for en passende længde. String er let at fjerne efter brug og kan - til forskel fra almindelige snore og de ofte halvbrændte udgaver af den klassiske kødsnor – bruges gentagne gange.

String er mulitfunktionelt og kan bruges og genbruges i mange sammenhænge. I al sin enkelhed præsenterer forslaget en forbedring af et ellers overset hjørne af madlavningen.
OneOff

Design: Christian Uldall
Oneoff er en kipbar pendel, som kippes ved at forskubbe ledning og fatning gennem en slids i lampeskærmens side. Slidsen gør det samtidigt muligt at montere skærmen ved blot at skubbe den ind over fatningen.

Formålet med Oneoff har været at skabe en så enkel og fleksibel lampe som muligt. Kip-funktionen giver pendlen flere anvendelsesmuligheder, og det er let at placere Oneoff hvor der ønskes permanent eller midlertidigt lys. Oneoff er dermed et godt bud på løsningen af et klassisk problem.

Skærmens forskellige positioner på ledningen giver et varieret lys og smukke skyggevirkninger og reflekser. Oneoff foreslås støbt i ét stykke. Den enkle konstruktion reducerer spild af materiale og kræver et minimum af finishing.